Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi İmmünoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tunç Akkoç, sıcak havalarda güneş altında bırakılan plastik su şişeleri ve damacanaların kullanımına ilişkin uyarılarda bulundu. Plastik su damacanalarının, uzun süre sıcağa, ısıya ve güneşe maruz kalmamaları gerektiğini belirten Prof. Dr. Akkoç, bu tür plastik ambalajların içindeki kimyasal maddelerin zamanla suya karışabileceğine ve içilecek suya zarar verebileceğine dikkat çekti.
Özellikle plastik yapıda olan damacanaların güneş ışığı altında uzun süre bırakılmasının, plastiklerin çözünerek suya karışmasına neden olabileceğini ifade eden Prof. Dr. Akkoç, bu durumun içilen suyun tadı, rengi ve kokusunda değişikliklere yol açabileceğini ve tüketicilerin bu değişiklikleri fark edebileceğini belirtti. Ayrıca, plastik damacanaların uzun süre güneşte bırakılmasının bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olabileceğini ve sağlık açısından riskler oluşturabileceğini söyledi.
Otomobillerde unutulan plastik su şişelerinin de aynı şekilde dikkat edilmesi gereken bir konu olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Akkoç, bu şişelerin yüksek sıcaklık altında hızla eriyerek içindeki kimyasal maddelerin suya geçebileceğine dikkat çekti. Bu nedenle, bu tür plastik şişelerin bir kere kullanılması veya cam şişelerin tercih edilmesinin daha sağlıklı bir seçenek olduğunu önerdi.
Uzmanlar, plastik su şişeleri ve damacanaların içerdikleri kimyasalların sıcaklık ve güneş ışığı altında sızma olasılığına karşı dikkatli olunmasını ve bu tür ambalajları uzun süre güneş altında bırakmaktan kaçınılmasını öneriyor. Ayrıca, cam şişelerin tercih edilmesi ve tek kullanımlık plastik şişelerin mümkün olduğunca geri dönüşüme kazandırılması, çevre ve sağlık açısından daha bilinçli bir davranış olacaktır.