Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) ağustos ayı meclis toplantısı, ŞUTSO Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi. Gerçekleşen Meclis Toplantısı’nda olağan meclis toplantısına geçildi.

2024 Ağustos ayı meclis toplantısı, 2024 Temmuz ayı Meclis kararı, temmuz ayı mizanı, hesapları inceleme komisyonu kararı ve temmuz ayı faaliyetleri gündemiyle Meclis Başkanı Serhat Karadağ başkanlığında Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yetim, yönetim kurulu ve meclis üyelerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

 Toplantı, Meclis Başkanı Serhat Karadağ’ın açılış konuşmasıyla başladı.

“Yıllık enflasyonun hala yüzde 61,78 civarında seyrettiğini söyleyebiliriz”

Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yetim ise, yaptığı açıklamada, “İş dünyası olarak finansmana erişim, piyasalardaki fiyat istikrarsızlığı gibi ekonomik sorunlarımız, maalesef devam etmekte. Biliyorsunuz, 2024-2026 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program (OVP) çerçevesinde, 2023 yılı sonu enflasyonunun yüzde 65 civarında, 2024 yılı sonu enflasyonunun ise yüzde 33 olarak hedeflendiği belirtilmişti. Ancak, mevcut durumda yıllık enflasyonun hala yüzde 61,78 civarında seyrettiğini söyleyebiliriz. Fakat mevcut duruma istinaden enflasyonun düşürülmesi konusunda atılan adımlar ve mevcut ekonomik durum, hedeflenen yüzde 33 enflasyon oranına ulaşmanın zor olabileceğini gösteriyor. Tabii ki enflasyonun düşmesini, istihdam oranımızın yükselmesini, işsizlik oranımızın azalmasını, girdi maliyetlerin düşmesini, döviz kurlarının stabil bir seyir izlemesini iş dünyası olarak en çok biz istiyoruz. Hayat pahalılığı azalacak, arz-talep dengesi çerçevesinde üretim ve tüketimde artış yaşanacak. Dolayısıyla, en büyük beklentimiz, enflasyonun düşmesi için ekonomiden sorumlu üst düzey yetkililerin de dile getirdiği ‘rasyonel zeminde’ gerekli yapısal reformların hızlıca uygulanmasıdır.” dedi.

Yetim, sözlerini şöyle sürdürdü:

Adana'da su kuyusuna inen 2 kişi hayatını kaybetti Adana'da su kuyusuna inen 2 kişi hayatını kaybetti

“Elimizdeki ticari, sanayi, tarım ve turizm potansiyelini göz önünde bulundurduğumuzda, ülke olarak şu anki durumumuz bize layık değil. Çünkü daha iyisini fazlasıyla hak ediyoruz. Ulusal kalkınma, büyüme ve gelişim büyük ölçüde yerel kalkınma, büyüme ve gelişime bağlıdır.  Geçtiğimiz ay İçişleri Bakanımız Ali Yerlikaya’nın katılımıyla düzenlenen ‘Oda/Borsa Yönetim Kurulu Başkanları İstişare Toplantısı’na katılım sağladık. Toplantıda, Suriyeli iş insanları için zorunlu yurtiçi seyahat izninin daimi olması hakkında taleplerimizi ilettik. Ayrıca inşaat sektöründe temininde güçlük çekilen alanlarda yabancı işgücü istihdamının kolaylaştırılması ile ilgili olarak inşaat sektöründe çalışan yabancı uyruklu (Suriyeli) kalifiyeli elemanların (kalıpçı, demirci, sıvacı, operatör) istihdamlarında çalışma izin belgelerinin de yaşanan prosedürlerden dolayı 3 ay gibi bir zaman almaktadır ve verilen çalışma izin belgelerinin daimi olmasını talep ettik. Merkezi Fransa'nın başkenti Paris'te bulunan Milletler Arası Ticaret Odası (ICC) Türkiye Milli Komitesine mayıs ayında yapmış olduğunuz kurumsal üyelik başvurumuz kabul edildi. Burada ki amacımız küresel ağ ve bağlantılar kurmak, uluslararası ticaret hakkında bilinmemiz gerekenler ve marka itibarı gibi uluslararası ticaret kapasitesini artırarak, küresel pazarlarda daha rekabetçi hale gelmektir.”

“Yaşanan kazaların önlenmesi için acilen yol yapım çalışmalarına başlanması gerekiyor”

Ölümlü trafik kazalarıyla bilinen Şanlıurfa-Suruç yolunda yaşanan kazaların önlenmesi için acilen yol yapım çalışmalarına başlanmasını talep ettiklerini ifade eden Yetim, “Düzenlenen İl Koordinasyon Toplantısı'na katıldık. Toplantıda, 2163 hektar alana ulaşan ve Türkiye’de en büyük organize sanayi bölgeleri arasında 8. sırada yer alan Şanlıurfa OSB’nin yanı sıra şehrimizde kurulacak olan ikinci OSB’nin ŞUTSO-OSB olarak kurulmasını talep ettik. Ölümlü trafik kazalarıyla bilinen Şanlıurfa- Suruç yolunda yaşanan kazaların önlenmesi için acilen yol yapım çalışmalarına başlanması ve Batı OSB ile Gıda OSB Kavşağı'nda çalışmaların bir an önce başlanması gerekiyor. Konunun takipçisiyiz.  İlimizde gerçek anlamda faaliyet yürütecek olan üretime ve istihdama dayalı kooperatifler öncülük verilmesi gerektiğini de vurguladık.” şeklinde konuştu.

Yetim, son olarak şunları söyledi:

“Son olarak Şanlıurfa Keten Köyneği Fıstığı'ndan bahsetmek istiyorum. Şanlıurfa OSB’mizde yer alan fıstık işletmelerimizi ziyaret ettik. Ne yazık ki fıstık konusunda büyük bir sorun ile karşı karşıyayız. Ülkemizde üretilen fıstığın yüzde 47’sini Şanlıurfa Keten Köyneği Fıstığı olarak üretiyoruz. Fakat Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından sert kabuklu ürünlerde fındık alınmakta ama fıstık alınmamaktadır. Hükümetimizin de bu konuya destek vermesi durumunda daha fazla fıstık üretimi yapabiliriz.” (İLKHA)

Kaynak: ilkha