Sıcak havanın etkili olduğu İstanbul'da, insanlar kadar hayvanlar da olumsuz etkileniyor.

Çekmeköy’de bulunan hayvanat bahçesinde sıcak havadan etkilenen hayvanlar için serinletici bir çözüm uygulandı. Hayvanat bahçesindeki 65 türden 600'e yakın hayvanı sıcak havanın etkisinden korumak için özel çaba sarf eden görevliler, havuz ve su fıskiyelerinin yanı sıra buzlu meyve kokteyleri ile de hayvanları serinletmeye çalışıyor.

Hayvanların yaşam alanlarında kurulan koyu gölgelik alanlar aracılığıyla da serinlemeleri sağlanıyor. Bakıcıları da hayvanları sıcaktan korumak için sık sık vücutlarına hortumla su sıkıp, serinlemelerine yardımcı oluyor.

Özellikle minik ziyaretçiler, merakla hayvanların suda serinlemesini ve meyveleri yemesini seyrediyor.

“Doğada yaşama engeli bulunan canlılara burada ev sahipliği yapıyoruz”

Çekmeköy Hayvan Rehabilitasyon Merkezi’nin alanında 65 türden 600 çeşit hayvanın barındığını dile getiren Hayvanat Bahçesi’nin Yönetim Kurulu Başkanı Burak Memişoğlu, “Ağırlıklı olarak doğada yaralanmış tedaviye muhtaç türlerin tedavi gördüğü bir merkez. Burada memeliler, kanatlılar, sürüngenler ve yırtıcılar türünden birçok canlı mevcut. Özelikle Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğümüzün yaralı olan canlılarımızı alanımıza getirmesiyle tedavi işlemleri başlatılıyor. Tedaviler sonrasında doğasında yaşayabilecek, kendini savunabilecek ve tek başına barınabilecek türdeki canlılarımızı doğasıyla buluşturmaya gayet ediyoruz. Doğada yaşayamayacak, doğada yaşama engeli bulunan canlılarımıza burada ev sahipliği yapıyoruz. Bakıcılarımız, teknikerlerimiz, biyologlarımız, veterinerlerimiz ve hayvan teknisyenlerimiz birlikte burada hummalı bir çalışma gerçekleştiriyoruz.” dedi.

Hayvanat bahçesi sakinleri nasıl serinletiliyor?

Sıcak yaz günlerinde hayvanların nasıl serinletildiği ile ilgili bilgilendirmelerde bulunan Memişoğlu, “Özelikle yaz sezonunda kavurucu sıcaklıklarda ıslama yöntemimiz var. Hayvanlarımızın fıskiye bölümleri var, bu fıskiye bölümleri açılıyor. Özellikle ayılarımızın tepe duş sistemi var. Ayılar bunun altına girdiğinde güzel bir fıskiye sistemiyle serinleyebiliyorlar. Ağırlıklı soğuk meyve türleri, egzotik meyveler, karpuz bunlardan bir tanesi. Karpuzu seven canlı türümüz çok hatta karpuzu balla birlikte ikram ediyoruz. Kış sezonlarında ise her canlımızın barınak bölümlerinde ısıtıcıları oluyor. Isıtıcıları ile birlikte soğuk havadan etkilenmeden onların özellikle tamamen yalıtım sistemi alanlarında var. Bu yalıtım sistemiyle de ısıtıcı noktalarımızda yine hayvanlarımızın ısınma sistemini sağlıyoruz.” şeklinde konuştu.

Şırnak'ta Kaya Sıvacı ve Gökdoğan kuşları tedavi altına alınarak doğaya bırakılacak Şırnak'ta Kaya Sıvacı ve Gökdoğan kuşları tedavi altına alınarak doğaya bırakılacak

“Et saatleri dışında soğuk meyvelerle canlılarımızı serinletmeye çalışıyoruz”

Hayvanat bahçesinin yönetim kurulu üyelerinden Özlem Ünal ise, “Buradaki canlılarımızı ilk önce kendi çocuğumuz gibi kendi insanımız düşünerek muamele etmeye çalışıyoruz. Canlılarımızın aynı zamanda beslenme saatleri var. Serinletmek için özellikle buzlu meyve ikramımız var. Meyve tepsileri hazırlarız. Et saatleri dışında soğuk meyvelerle canlılarımızı serinletmeye çalışıyoruz.” ifadelerini kullandı. (İLKHA)

Kaynak: ilkha