Terleme Sıvı Kaybına Neden Oluyor
Sıcak ve nemli havalar, hipertansiyon, kalp yetersizliği ve kalp-damar hastalığı olan kişiler için risk oluşturuyor. Terleme sonucunda yaşanan sıvı kaybına bağlı olarak kalp atış hızında artışlar olabiliyor ve vücudun dengesi değişebiliyor.
Üsküdar Üniversitesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Baltalı, insan kalbinin en sağlıklı olarak 15-25 derece arasında problemsiz çalıştığını vurgulayarak,
“Çok soğuk havalar ve çok sıcak havalar ciddi oranda kalp sağlığını etkiler. Hem kalp krizi riskini arttırır hem eğer herhangi bir ritim bozukluğu varsa ritim bozukluğunu arttırır. Felç oranını ciddi olarak arttırır.”
dedi.
Tansiyon İlaçlarına Dikkat
Baltalı, sıcak havalarda tansiyon ilaçlarının dozunun ayarlanması gerektiğini söyledi.
Baltalı,
“Sıcak havalarda tansiyon ilacı idrar sökücünün ya dozunu azaltırız ya da tamamen keseriz. Tansiyon yüksekliği ile alakası yoktur. Tansiyon ilaçlarını biraz düşürdüğümüz hastalarda özellikle akşam serin havalarda biraz daha tansiyonun yükselme ihtimali olabilir ama genel olarak sıcak havalar tansiyonu düşürür.”
diye belirtti.
Baltalı, sıcak havalarda terleme ile sıvı kaybının kan yoğunluğunu arttırarak kalp krizi ve felç riskini yükseltebileceğini de ekledi.
Sıcaktan Korunmak İçin Neler Yapılmalı?
Baltalı, sıcak havalarda kalp hastalarının alması gereken tedbirleri şöyle sıraladı:
- Mümkün olduğu kadar sıcağa maruz kalmamalı, klimalı ortamlarda bulunmalı.
- Güneşe ve özellikle aşırı nemden kaçınmalı.
- Bol su içmeli, sodyum içeren içeceklerden uzak durmalı.
- Tuzlu ve yağlı yiyeceklerden kaçınmalı, sebze ve meyve ağırlıklı beslenmeli.
- Egzersizi sabah veya akşam serin saatlerde yapmalı.
- Kalp ilaçlarını düzenli kullanmalı, doz ayarlaması için doktoruna danışmalı.