Sevil, hac ibadetinin genç yaşta yapılmasının Beytullah'ı ziyaret eden kişiler için daha coşkulu ve dinamik bir şekilde yapılmasına vesile olduğunu dile getirdi.

"Hac İslam'ın beş temel esasından biridir"

İslam'ın temel esaslarından olan haccın belirli aylarda yapıldığına dikkat çeken Sevil, "Hac, İslam'ın beş temel esasından biridir. Kur'an-ı Kerim'de Cenab-ı Allah 'Hacca gücü yetenlerin haccetmesi, Allah'ın insanlar üzerinde bir hakkıdır.' buyuruyor.

Peygamber Efendimiz (Sallallahu Aleyhi Vesellem) İslam'ın beş temel esas üzerine bina edildiğini ifade eder. Bu beş temel esastan birinin de hac olduğunu Peygamber Efendimiz bizlere bildirir. Kur'an-ı Kerim'e baktığımız zaman Cenab-ı Allah İbrahim (Aleyhisselam) ile İsmail'in (Aleyhisselam) Beytullah'ı inşa etmesinden bahseder. yine Hazreti İbrahim'i insanları hacca çağrısından bahseder. Peygamber Efendimize, peygamberlik verilmeden önce de Beytullah tavaf edilmekteydi." dedi.

"Hazreti Peygamber: Hac ibadetini bana bakarak öğrenin"

Hazreti Peygamber'in, haccın nasıl yapılacağını adım adım öğrettiğine vurgu yapan Sevil, "Tabi Hazreti İbrahim'den (Aleyhisselam) sonra din tahrif edilmiş. Mekkeli müşrikler Kâbe'yi tavaf ediyorlardı ama onlar yaptıkları bu ibadete şirk bulaştırmışlardı. İslam'ın son yıllarında Cenab-ı Allah hac ibadetini farz kılınca Peygamber Efendimiz (Sallallahu Aleyhi Vesellem) o sene müminleri hac emiri olan Hazreti Ebubekir ile beraber hac ibadetini ifa için gönderir. O sene kendisi hacca iştirak edemeyen Peygamber Efendimiz ömründe bir defa hac yapmıştır. Peygamber Efendimizin yaptığı hac, Hacc'ul Veda olarak ifade edilmiştir. İslam alimleri diyorlar ki Peygamber Efendimiz 'Hacc'ın her bir şubesini biz Müslümanlara öğretmiş.' Peygamber Efendimiz 'Hac ibadetini bana bakarak öğrenin.' buyurmuş. Bizzat kendisi yaşantısıyla bizlere haccın nasıl yapılacağını öğretmiştir. Tavafın, şeytan taşlamanın, kurban kesmenin, saçın nerede kısaltılacağını bizzat kendisi bize öğretmiştir. Sahabe efendilerimiz Peygamber Efendimiz haccı nasıl yapmışsa onlar da bize öğretmişlerdir." ifadelerini kullandı.

Secdeye giderken önce dizler mi, yoksa eller mi yere bırakılır? Secdeye giderken önce dizler mi, yoksa eller mi yere bırakılır?

"Mebrur bir haccın karşılığı ancak Cennet'tir"

"Bugün Peygamber Efendimizin yaptığı haccın aynısı yapmaya gayret ediyoruz." şeklinde konuşan Sevil şöyle devam etti:

"Peygamber Efendimiz (Sallallahu Aleyhi Vesellem) 'Mebrur bir haccın karşılığı ancak Cennet'tir.' buyuruyor. Biz Müminleri hac yapmaya teşvik ediyor. Hac belli aylarda yapılır. Kur'an-ı Kerim'de Cenab-ı Allah 'Hac belli aylardadır.' buyuruyor. Peygamber Efendimizin sünnetinden bizler anlıyoruz ki hac ayları şu an içinde bulunduğumuz aylardır. Zilhicce'nin dokuzuncu günü Arefe, sekizinci günü Terviye günüdür. Müminler sekizinci gününde Arafat'a intikal ederler, dokuzuncu günü Arafat'ta kalırlar. Peygamber Efendimiz, 'Hac Arafat'tan ibarettir.' buyuruyor. Yani mümin o senenin haccına yetişmek istiyorsa o seneni Arefe gününde Arafat'ta bulunmak zorundadır. Hacılar Zilhicce'nin dokuzuncu gününde Arafat vakfesini yaparlar. Zilhicce'nin onuncu gününde Kurban Bayramı'nın birinci gününde memleketlerinde bulunan biz Müslümanlar Kurban Bayramı'nı idrak ederiz. Dinimiz müminleri hac ibadetini yapmaya teşvik etmektedir. Hacca gidemeyen kardeşlerimiz de müracaatlarını yapsınlar. Malumunuz bir kotaya tabiyiz biz. Bazen ilk senede sıra gelebildiği gibi bazen yılları da alabiliyor. Bizim insanımıza tavsiyemiz genç yaşta hac için bir an önce müracaatlarını yapmalarıdır. Genç yaşta yapılan hac ibadetlerinde daha rahat edeceklerdir." (İLKHA)

Kaynak: ilkha