SAĞLIK

Salçanın zahmetli yolculuğu kısaldı

Ev hanımları, satın aldıkları biberleri evlerinin önlerine sererek saatlerce temizliyor ve ardından yıkayarak çekim işlemini gerçekleştiriyorlardı. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte zahmetli salça yapımı ve salçanın zahmetli yolculuğu kısaldı.

Yeni tip salça çekme fabrikaları ev hanımlarının bu zahmetli yolculuğunu minimuma indiriyor. Adana’da bulunan Biber Çekim Merkezleri, son model biber çekim makineleri kadınların zahmetli yolculuğunu azalttı.

Biberlerini satın alan ev kadınları biberlerini biber çekim merkezine getiriyor. Burada çekim merkezi personelleri tarafından biberler biber çekim makinesinin su dolu haznesine dökülerek ilk yıkaması yapılıyor.

Ardından ise, biberlerin salça olma yolundaki işlemleri başlıyor. Su haznesinde yıkanan biberler otomatik makineye kademe kademe otomatik olarak yükleniyor. Burada makine içerisinde kesilen ve temizlenen biberler yıkanarak işleme devam ediyor. Çekirdekleri ve sapları makine tarafından temizlenen biberler son aşama olan çekim aşamasına geçiliyor. Makinenin başında çalışan personeller makineden çıktıktan sonra kesilen biberleri tek tek kontrol ederek çekim aşamasını gitmesini sağlıyor.

El değmeden çekim aşamasına ilerleyen temizlenmiş biberler burada bidonlara doldurularak biber sahiplerine teslim ediliyor. Tek çekim yapılması yeterli olan çekilmiş biber suyunu bidonlarla alıp evlerine götüren vatandaşlar yeterli miktarda tuz atarak güneşte kurumaya bırakılıyor. Güneşte yaklaşık 15 gün kadar bekletilen çekilmiş biber salça olarak sofralara geliyor.

Yaklaşık yirmi yıldır biber çekim işiyle uğraştığını ve teknolojinin gelişmesiyle çekim mahallelerde çekim yapmayı bırakıp iş yeri açtığını söyleyen Murat İmran, sezonun başlamasıyla yoğunluk oluştuğunu, işlerinin yorucu fakat güzel geçtiğini belirtti.

"Aşırı yoğun bir ilgi var"

Sezona yedinci ayın on beşinde başladığını, dokuzuncu ayda da okul ve tatil dönüşleri başlamasıyla hızlandığını ifade eden İmran, "Bu şekilde daha temiz daha hijyenik olmuş oluyor. İnsanlar da yorulmamış ve daha temiz oluyor. Günümüz teknoloji devri. Ondan dolayı müşterilerimiz çok çok memnunlar. Aşırı yoğun bir ilgi var. Buraya gelen evine kesinlikle biber götürmüyor." diye konuştu.

"Buradan evlerine gönderiyoruz"

Pazardan alınan biberlerin kendilerine getirildiğini ve burada aşamalardan geçirerek salçaya dönüştürüp teslim ettiklerini kaydeden İmran, sözlerine şöyle devam etti:

"Pazardan ücretsiz olarak taşımamız var. Buraya getirilip indiriliyor ve fişi kesip sırasını belirliyoruz. Ardından tekneye, havzaya dökülüyor ve suyu veriliyor. Suyu verildikten sonra fırça yıkamasını yapmaya başlıyor. Daha sonra sekiz tane fıskiye üzerinden üzerine temiz su dökülen biber, bayanlarımızın önüne düşüyor. Onlar da yaprağı ve yeşil saplarını temizliyorlar ve çekime giriyor. Çekim yapıldıktan sonra da temiz bir şekilde bidonlarımıza katıyoruz. Kapaklarını da vurup buradan evlerine gönderiyoruz." şeklinde konuştu.