RÖPORTAJ

Psikolojik danışman tercihinde nelere dikkat edilmeli?

Son zamanlarda ruh sağlığı alanında yapılan tartışmalar tedirgin ediyor. Genelde bir psikolog ya da psikolojik danışman tercih ederken çevrenin tavsiyesine göre hareket edilir. Çoğu zaman internet üzerinden yapılan psikolog arayışları yanıltıcı olabiliyor.

Yaşadığımız problemlerin üstesinden tek başımıza gelemeyeceğimizi hissettiğimizde, hayatımız oldukça etkilenmeye başladığında profesyonel bir uzmandan destek almak isteriz.

Profesyonel destek almaya karar verdikten sonraki aşama ise kimden destek almaya karar vermemizdir.

Bu noktada karşımıza birçok seçenek çıkar.

Avcı Psikoloji Derneği Başkanı Psikolog Cahit Ufuk Battal, konuyla ilgili İLKHA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

"Gidilen yerlerin diplomaları ve belediye ruhsatı sorgulanmalıdır"

Psikolog Cahit Ufuk Battal

Psikoloji merkez tercihlerinde insanların öncelikli olarak araştırılması gerektiğini belirten Battal, "Birçok sahte merkez tespit ettik. Beş kurum sahte nedeniyle girişimlerimiz sonucunda kapandı. Gidilen yerlerin diplomaları ve belediye ruhsatı sorgulanmalıdır. Çünkü psikoloji merkezleri açacak şahsın psikolog olması gerekir. Belediye ruhsat verirken bu işlemi sorguluyor. Eğer ruhsatı yoksa bu nedenle sahte anlamına geliyor. Diplomalarla rahat bir şekilde sorgulanabilir. Halkı şu şekilde yanıltıyorlar." dedi.

"Halkı kandırmak için belge alıyorlar"

Tüm özel üniversitelerde, bölümü psikoloji veya ruh sağlığı uzmanı olmayan insanların psikoloji yüksek lisansı yapabildiğini söyleyen Battal, "Devlet tarafından bunların önü alınmalıdır. Devlet üniversitelerinde bu uygulama yasak ama diğer üniversiteler para odaklı olduğu için izin veriliyor. Bu insanlar halkı kandırmak için bu belgeleri alıyorlar. Biraz da psikoloji bilgim olsun diye diplomaları alıyorlar. Bu diplomalarda lisans olmadan herhangi bir geçerliliği yoktur. Önce ruh sağlığı uzmanlığı lisansı olacak ki sonrasında yüksek lisans geçerliliği sağlayacaktır. Halkımız bu bilgileri bilmiyor. Davranışlara dikkat edilmesi gerekir. Bu insanlar gerçekten bir psikolog gibi mi davranıyorlar." diye belirtti.

"Ülkemizde çok fazla yaşam koçları ve sahte psikologlar var"

Halkımızın bilmedikleri tehlikeler için ne yazık ki sorgulamaktan çok çekindiğini belirten Battal, "Doktor ve psikologları üst rütbeli olarak görüyorlar. Bir insan özel sağlık hizmeti alıyorsa danışan kanunlarında diploma sertifika ve eğitimlerinin hepsinin sorgulama hakkı vardır. Kendi gözüyle görmesi ve araştırması gereklidir. Çünkü ülkemizde çok fazla haddini aşan yaşam koçları ve sahte psikologlar artık mantar gibi türüyor. Halkımız psikolog danışmanlara giderken internetten araştırsınlar. Belgelerini sorsunlar. Online hizmet alıyorlarsa yine diplomaları sorgulasınlar. Diplomayla yetinmeyip diplomanın numarasını YÖK'ten sorgulasınlar. Sahte psikologlara gidip sonradan bize gelen bir sürü hastamız var." dedi.

"Kimse parasını sokaklarda toplamıyor"

Sahte doktor, mühendis ve psikologlar konusunda halkın yeterince bilinçli olmadığını belirten Battal, "İnsanlar mahkemeden mi polisten mi şikâyet konusunda çekiniyorlar? Sonuçta insanlar bu psikologlara para ödüyor. Kimse parasını sokaklarda toplamıyor." diye konuştu. (İLKHA)