Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinin temsilcilerinin de bulunduğu açıklamada konuşan Türkiye Özel Eğitim Konfederasyon Batman İl Temsilcisi Rezan Şaşmaz, nüfusu her geçen gün büyüyen Batman'da bir rehberlik ve araştırma merkezinin olmasının büyük bir eksiklik olduğunu söyledi.

İkinci bir rehberlik ve araştırma merkezine ihtiyacın olduğunu belirten şaşmaz, devletin özel gereksinimli bireylerin hayatlarını kolaylaştırması yönünde bir takım çalışmalar yapması gerektiğini ifade etti.

Rezan Şaşmaz

Eğitim-Bir-Sen Batman Şube Başkanı Önlü: Okulların ihtiyaçları ivedilikle karşılanmalı Eğitim-Bir-Sen Batman Şube Başkanı Önlü: Okulların ihtiyaçları ivedilikle karşılanmalı

"İşlerin aksaklıkları sürüyor"

Batman Valiliğinin özel gereksinimli bireylerin eğitimleri ve diğer tüm hukuku hakları için eylem planı oluşturduğunu anımsatan Şaşmaz, "Her ay İl Milli Eğitim Müdürlüğünün başkanlığında özel eğitim kurumlarıyla toplantı olacağını dile getirilmişti. Maalesef bazı resmi kurumlarda işlerin aksaklıkları devam etmektedir. Destek eğitim alan özel gereksinimli bireyler grup eğitimlerin diğer illerde destek eğitim alan öğrenciler yüzde 75 ile 80 grup eğitimi verilmektedir. Batman il genelinde destek eğitim alan özel gereksinimli bireylerin grup eğitimi yüzde 20 civarıdır." dedi.

"Batman çok geride"

Down, işitme, otizm alanlarında zorunlu eğitim yaşındaki öğrencilerin hepsinin grup eğitimine ihtiyacının olduğunu dile getiren Şaşmaz, "Maalesef bu öğrencilere verilen grup eğitimi çok az seviyededir. Diğer illerde grup eğitimi en üst seviyededir. Batman'da çok geride kalmaktadır. Devlet okullarında rehberlik araştırma merkezine özel eğitime ihtiyacı olan mevzuat gereği rehberlik araştırma merkezine gönderilmesi gereken formlar vardır. Bu formlar bazı okul idarecileri tarafından zamanında gönderilmiyor. Zamanında gönderilmediği takdirde özel çocukların eğitimleri aksamaktadır." diye konuştu.

"Eğitimlerinde ilerleme olmuyor"

Özel öğrenme güçlüğü destek eğitimi alan okul yaşındakilere neredeyse çok olumsuz destek eğitim raporlarının verildiğini iddia eden Şaşmaz, "Çocuklar akranlarından geride kalıyor. Eğitimlerinde ilerleme olmuyor. Lütfen engelli bireylerin hakları olan rehabilitasyon destek eğitimi engellenmesin. Bütün yetkililere sesleniyoruz; Özel gereksinimli bireylerin hayatlarını kolaylaştırmak için özel eğitim şarttır ve gereklidir. Çünkü eğitim hakkı kısıtlandığında, bu durumun da telafisi güç veya imkansız zararlara neden olabileceği açıktır." ifadelerini kullandı.

"Ayrım olmamalı"

Rehabilitasyon merkezine giden bireylerin servis ödemesini de devletin ödemesi gerektiğini ifade eden Şaşmaz, şöyle devam etti:

"Nasıl ki devletin resmi okullarına giden özel gereksinimli bireylerin servis ücreti devlet tarafından ödenmektedir, o halde bu konuda ayrım olmaması gerekir. Ayrıca rehabilitasyon merkezine ödenen ücretler yetersiz kalmaktadır. Rehabilitasyonda çalışan öğretmenler az ücretle çalışmaktadırlar." (İLKHA)

Kaynak: ilkha