MALATYA

Malatya’da kayısı hasadı başladı: Mevsimlik işçilerin zorlu mesaisi

Malatya, dünya kuru kayısı üretiminin büyük bir kısmını karşılıyor. Kentte 32 çeşit kayısı yetişiyor. Kayısı hasadı döneminde mevsimlik işçiler de kente akın ediyor. İşçiler, kayısı toplama ve kurutma işlerinde çalışarak geçimlerini sağlıyor.

Dünyanın kayısı merkezi Malatya

Malatya, Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) nezdinde tescilli coğrafi işaretlerinden olan ve yörede “mişmiş” olarak adlandırılan kayısının merkezi konumunda. Kentte 22 milyon kayısı ağacının yaklaşık 9 milyonu bulunuyor. “Hasanbey”, “Kabaaşı”, “Hacıhaliloğlu” ve “Alyanak” gibi 32 çeşit kayısı yetişiyor.

Kayısı, kentin en önemli gelir kaynağı olarak öne çıkıyor. Kentte yaklaşık 50 bin aile kayısı üretimi ve ticaretiyle geçimini sağlıyor.

Mevsimlik işçilerin gelir kapısı

Kayısı hasadı döneminde Malatya’ya Şanlıurfa, Adıyaman ve Diyarbakır gibi illerden çok sayıda mevsimlik işçi geliyor. İşçiler, yaklaşık 2 ay boyunca kayısı toplama ve kurutma işlerinde çalışarak aile bütçelerine katkı sunuyor.

İşçiler, günde ortalama 8 saat çalışarak asgari ücretin yarısına yakın bir gelir elde ediyor. İşçiler, kentteki parklarda, okullarda veya çadırlarda konaklıyor.

Kayısı hasadı devam ediyor

Malatya’da kayısı hasadı devam ediyor. Üreticiler, kayısının kalitesini artırmak için çeşitli yöntemler uyguluyor. Kayısının kurutulması için de özel alanlar hazırlanıyor.

Kayısının kilogram fiyatının 5 lira civarında olduğu belirtiliyor. Üreticiler, bu yıl iyi bir hasat beklediklerini söylüyor.