Hac farizasını yerine getirerek mukaddes topraklardan dönen hacılar, oradaki atmosferin verdiği heyecan ve duygularını paylaşırken herkese genç yaşta hac ibadetlerini yapmalarını tavsiye etti.

''Hacca genç yaşta gitmek lazım''

Kendilerine 14 seneden sonra hac yapmanın nasip olduğunu söyleyen İbrahim Avcı, "Çok güzel bir duygu. Çok meşakkatli bir yolculuktur ama Allah yardım ediyor. Hacca genç yaşta gitmek lazım. Genelde Türkiye, Irak ve İran'da ki insanlar yaşı ilerledikten sonra geliyorlar ama Endonezyalı ve Afrikalı hacılar ise çok genç yaşta geliyorlar. Onlar hiç zorlanmıyorlardı. Bizim hacılar ise genelde çok zorlanıyorlardı. Buna rağmen de Allah yardım ediyor." şeklinde konuştu.

''Hacda, manevi ortam olduğu için tavaf yaparken yorulduğunun farkına varmıyorsun''

Peygamberi havayı teneffüs etmenin çok güzel bir duygu olduğunu söyleyen Avcı, "Sahabetlerin yürüdüğü yollarda yürümek, aynı havayı teneffüs etmek çok güzel bir duygu. İnsan Kâbe'den ayrılmak istemiyor. Kâbe'den ayrılmak için bazen arkamızı dönüp gidiyorduk ama gözümüz hep arkada kalıyordu. Genelde hacılar günün 3-4 vaktini Kâbe'de geçiriyor, bir vaktini de dinlenmek için otelde geçiriyor. İster istemez  yoruluyorduk. Otele gidildiğinde hemen Kâbe'ye gitmek istiyorduk. Kâbe'ye gidildiği zaman o kadar sıcak olmasına rağmen sürekli tavaf yapıyorduk sonra iki rekât namaz kılıp su içiyorduk. Ardından sanki hiç yürümemiş gibi tekrardan tavaf yapmaya devam ediyorduk. İstanbul'da aynı şekilde yürüseniz bir hafta boyunca ayağa kalkamazsınız. Hacda, manevi ortam olduğu için tavaf yaparken yorulduğunun farkına varmıyorsun." dedi.

''Hacda büyük bir maneviyat var''

Avcı, "Bazen de Hacer-ü'l Esved'i ziyaret etmek için Kâbe'nin yakınına gidiyorduk. Oradaki hacılar, Kâbe'ye dokunmak için bizleri adeta ezip geçiyorlardı. Heyecandan ne yaptıklarını bilmiyorlardı. Hacılar, Kâbe'nin duvarına yapışıp öyle ağlıyorlardı ki insan kıyamıyordu onlara. 'Hacı bize müsaade et' diyemiyorduk. Ağlayıp, Rabbi ile baş başa hissediyor. Etrafında olup bitenlerden haberdar değil. Orada büyük bir maneviyat var. Rabbim isteyen herkese nasip etsin. Benim özellikle tavsiyem Hacca erken yaşta gidilmesidir. Genç yaşta gidilirse ibadetler aksamadan yapılır. Hacıları hem yaşlarının büyük olması hem de havanın sıcak olmasından ötürü hastalıklar yaşanıyordu." ifadelerini kullandı.

''Ne kadar sıkıntı çekip, masraf ederse bile buna değiyor''

Kendini halen hacda hissettiğini söyleyen Avcı,'' Oradayken sabretmeyi öğreniyorsunuz ve diyorduk ki 'ben buradan gittiğimde hal ve hareketlerime ve ibadetlerime daha çok dikkat edeceğim. Evime döndükten sonra ise namazlarımız camide kılacağım.' İster istemez o maneviyat, geldikten sonra da devam ediyor. Ben herkesin gitmesini tavsiye ediyorum. İmkân olarak insan ne kadar kendini zorlayıp giderse o kadar iyi olur. Ne kadar sıkıntı çekip, masraf ederse bile buna değiyor." dedi.

Peygamberimizin o topraklarda yaşadığını bilmen dahi sizleri ayrı bir duygu atmosferine götürüyor

Hac ibadetinin çok güzel olduğunu ve herkese tesviye ettiğini söyleyen Ayşen Avcı ise şöyle konuştu:

"İnsan, Kâbe'yi gördüğünde çok güzel duygular hissediyor. Gidip o toprakları gördükten sonra Peygamberimizin çektiği sıkıntı ve çileyi daha iyi anlıyoruz. Hira Mağarasına gidiş ve gelişimiz arabayla olmasına rağmen toplamda dört saat sürüyor. Peygamberimiz o dönemde bu yolları nasıl aşmış diye kendine sorup tefekkür ediyorsun. Peygamberimizin o topraklarda yaşadığını bilmen dahi insanı ayrı bir duygu atmosferine götürüyor. Peygamberimizin o dönemde yaşamış olduğu o eziyetler ile bizim şu anda yaşantımız arasında dağlar kadar fark var. Bizler halen yaşamış olduğumuz bu rahatlıktan şikayetçiyiz. Peygamber Efendimiz Allah’tan ne isteseydi Allah verirdi fakat Peygamberimiz Allah'tan ümmetin kurtuluşunu istiyordu."

Yalnızlık ergenleri nasıl etkiler? Yalnızlık ergenleri nasıl etkiler?

''İnsan hacda iken sürekli ibadet etmek istiyor''

Hacda ibadetini yaparken heyecanlanmamamın elde olmadığını söyleyen Avcı, ''Oralar çok güzeldi, Allah herkese nasip etsin. Burada iken yaptığımız ibadetler ile Kâbe'de yaptığımız ibadetler arasında çok fazla fark var. İnsan hacda iken sürekli ibadet etmek istiyor.  Kâbe'den otele gitmek istemiyorduk''. şeklinde konuştu (İLKHA)

Kaynak: ilkha