Güneydoğu Anadolu bölgesi, ihracatta hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektörü ile önemli bir paya sahip olmaya devam ediyor. Temmuz ayı itibarıyla elde edilen verilere göre, bu sektör toplam ihracat gelirinin yüzde 50'ye yaklaşan bir kısmını oluşturarak bölgenin ekonomisine katkı sağladı. Toplamda 2,1 milyar dolar ihracat geliri elde eden hububatçılar, bölgenin toplam ihracat gelirindeki payını yüzde 32,5'e yükseltti.

"Temmuz’da ilk 6 aydaki ihracat ortalamamızı ikiye katladık"

Diyarbakır-Eğil'de 'Asur Kral Kaya Mezarları': Tarihi ve Gizemli Anıtlar Diyarbakır-Eğil'de 'Asur Kral Kaya Mezarları': Tarihi ve Gizemli Anıtlar


Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Celal Kadooğlu, yaptığı açıklamada, sektörün son dönemdeki büyüme ivmesine dikkat çekti. Bisküvi-pasta ve kakaolu mamuller ürün grubunun özellikle ihracattaki artışta önemli bir rol oynadığını belirten Kadooğlu, bu ürünlerdeki satışların payının yüksek olduğunu ifade etti.

Kadooğlu, bölgede üretilen üst düzey buğday ununun yanı sıra kek, pasta, bisküvi ve kurabiye gibi ürünlerdeki yatırımların da başarının arkasındaki güç olduğunu vurguladı.

Irak ile ticaretin önemine de değinen Kadooğlu, Irak'ın bölgedeki en fazla ihracat gerçekleştirilen ülkelerden biri olduğunu ve hububat sektöründe ticari ilişkilerin canlılığını koruduğunu belirtti. Son dönemde yaşanan düşüşlere rağmen Irak pazarında yaşanan hareketlilik sayesinde ihracatın arttığına dikkat çeken Kadooğlu, bu durumun sektörün gelecekteki hedeflerine yönelik güveni artırdığını sözlerine ekledi.

Güneydoğu Anadolu bölgesi, hububat ve mamul sektöründeki başarısıyla ihracatta önemli bir konumda bulunurken, bisküvi-pasta ve kakaolu mamuller ürün grubunun yükselen trendiyle gelecekteki büyüme potansiyelini sürdürmeyi hedefliyor.