Dünyada 70 milyon, Türkiye’de ise 1,5 - 2 milyon kişiyi etkileyen glokom, erken tedavi edilmediği takdirde körlüğe kadar giden görme kaybına yol açabilir.

Glokom hastalığı genellikle belirti vermeden ilerler. Bu nedenle hastaların yarısından fazlası hastalıklarından habersizdir. Hastalık ilerledikçe görme alanında kör noktalar oluşur ve etrafı görmek zorlaşır. Bu aşamada görme sinirleri yüzde 50 oranında hasar görmüştür.

Haziran ayında tavuk eti ve hindi eti üretimi düştü Haziran ayında tavuk eti ve hindi eti üretimi düştü

Glokom hastalığının risk faktörleri arasında ailede glokom olması, uzun süreli kortizon kullanımı, göz iltihabı, ileri yaş, şeker hastalığı, yüksek veya düşük tansiyon, miyopi veya hipermetropi, göz yaralanmaları, migren ve kansızlık sayılabilir.

Glokom hastalığının tanısı solunum fonksiyon testi ile konulur. Tedavide ise damla, ilaç, lazer veya cerrahi yöntemler kullanılır. Bu yöntemlerle göz içi basıncı düşürülerek görme sinirinin korunması amaçlanır. Hastalık erken teşhis edilirse tedavide yüzde 90 oranında başarı sağlanabilir.

Op. Dr. Sedat Selim, glokom hastalığı ve tedavisi hakkında bilgi verdi. Selim, “Glokomda başlangıçta genellikle belirti görülmez, görmede bozukluk ve ağrı yoktur. Hastalık erken teşhis edilmeyip ilerlerse, görme sinirindeki hasara bağlı olarak görme alanında kör noktalar oluşur.” dedi.

Selim, yazın sıcaklık ve nem oranının yükselmesinin de glokom ataklarını tetikleyebileceğini belirtti. Selim, “Çok sıcak ve nemli havalarda dışarı çıkmamak, pencereleri kapatıp klima ile nem dengesini ayarlamak, yanında kurtarıcı inhaler ilaç bulundurmak ve gerektiğinde hekime başvurmak önemlidir.” diye ekledi.

Selim, glokom hastalarına sağlıklı beslenme, uyku düzeni ve spor gibi yaşam tarzı değişiklikleri de önerdi. Selim, “İnhaler ilaçların düzgün kullanılması çok önemlidir. Ayrıca sağlıklı beslenme, uyku düzeni ve spor gibi yaşam tarzı değişiklikleri de astım hastalarına fayda sağlar.” dedi.