SAĞLIK

Enerji içeceklerinin kalbe zararları

Enerji içecekleri, özellikle gençler arasında popüler bir içecek türü. Ancak uzmanlar, bu içeceklerin fazla tüketilmesinin kalp sağlığı için ciddi riskler taşıdığı konusunda uyarıyor.

Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Süha Çetin, enerji içeceklerinin içinde yüksek miktarda kafein bulunduğunu ve bu maddenin vücutta uyarıcı bir etki yaptığını söyledi. Çetin, “Kafein, sempatik sinir sistemini aktive ederek nabız ve tansiyonu artırır, aritmiye neden olabilir, anksiyeteyi tetikleyebilir ve uzun süreli fiziksel ve psikolojik bağımlılığa yol açabilir.” dedi.

Çetin, ayrıca enerji içeceklerinin kalbin elektriksel aktivitesini de bozabileceğini belirtti. Çetin, “Eğer bu içecekler kısa sürede çok fazla miktarda içilirse, EKG’de QT uzaması adı verilen bir durum ortaya çıkabilir. Bu durum, ani kalp ölümüne neden olabilecek ciddi ritim bozukluklarına zemin hazırlar.” diye konuştu.

Çetin, enerji içeceklerinin aynı zamanda yüksek kalori ve şeker içerdiğini de vurguladı. Çetin, “Bu içecekler kilo artışına ve dolayısıyla obezite ve tip 2 diyabete yol açabilir. Bu iki risk faktörünün de kalp üzerindeki olumsuz etkileri bilimsel olarak kanıtlanmıştır.” dedi.

Çetin, enerji içecekleri yerine günde bir ya da iki fincan kahve tüketmenin daha sağlıklı olduğunu söyledi. Çetin, “Bazı insanlar enerji içeceklerini spor öncesi kendilerini motive etmek için kullanır. Ancak enerji içeceklerinin beyin fonksiyonlarını veya spor performansını artırdığına dair bir kanıt yoktur. Besin değeri de yoktur. Kahve ise hem kafein hem de antioksidan kaynağıdır.” dedi.