Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), birçok gıdayı tatlandırmak için kullanılan yapay tatlandırıcı "aspartamın" insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerini değerlendirdi. DSÖ, Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı (IARC), Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Gıda Katkı Maddeleri Ortak Uzman Komitesi (JECFA) tarafından yapılan incelemenin sonucunda aspartamın "muhtemel kanserojen" olarak sınıflandırılması gerektiğini açıkladı.

Aspartam, şekerden 200 kat daha tatlı olmasına rağmen kalorisiz olduğu için diyet veya şekersiz ürünlerde tercih edilen bir tatlandırıcı. Coca Cola Zero ve Pepsi Max gibi içeceklerin yanı sıra sakızlarda da bulunan aspartamın 6 bin farklı gıda ürününde kullanıldığı tahmin ediliyor.

aspartam

DSÖ'nün açıklamasına tepki gösteren Uluslararası Tatlandırıcılar Birliği (ISA), aspartamla ilgili incelemelerin bilimsel olarak kapsamlı olmadığını öne sürdü. ISA, aspartamın güvenli olduğunu ve kanser riski taşımadığını savundu.

Prof. Dr. Karabudak: MS tedavi edilebilir bir hastalıktır Prof. Dr. Karabudak: MS tedavi edilebilir bir hastalıktır

Ancak DSÖ, geçtiğimiz ay tüketicilere kilo kontrolü için şeker içermeyen tatlandırıcıları kullanmamalarını tavsiye eden kılavuzlar yayımlamıştı. DSÖ, yapay tatlandırıcıların kilo kaybına yardımcı olmadığını, aksine obezite, diyabet ve kalp hastalığı riskini artırabileceğini belirtmişti.

Ayrıca geçen yıl Fransa'da 100 bin yetişkin arasında yapılan gözlemsel bir çalışma, aspartam da dahil olmak üzere daha fazla miktarda yapay tatlandırıcı tüketen kişilerin kanser riskinin yüksek olduğunu göstermişti.