Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremleri ülkemizin birçok bölgesinde olduğu gibi Diyarbakır'da da etkisini gösterdi. Ancak deprem sonrası yaşanan sorunlar yalnızca fiziksel değil, aynı zamanda ekonomik alanda da derin izler bıraktı.

Diyarbakır Sanayici ve İş Dünyası Derneği (DİSİDER) Yönetim Kurulu Başkanı Şeyhmus Akbaş, depremin ardından kira fiyatlarının fahiş artışlar gösterdiğini ve bu soruna karşı çözüm olarak "uydu kent" önerisinde bulundu.

AW004362_02

8 Katlı Bina Yıkım Sırasında Çöktü 8 Katlı Bina Yıkım Sırasında Çöktü

Ev fiyatları hızla yükseldi

DİSİDER Başkanı Şeyhmus Akbaş, Diyarbakır'da depremin neden olduğu konut talebinin artmasıyla birlikte ev fiyatlarının hızla yükseldiğini vurguladı. Konut fiyatlarındaki bu yükselişin, vatandaşları kiraya yönlendirdiğini ve kira fiyatlarının da kontrol dışı artış gösterdiğini belirtti. Akbaş, "uydu kentlerin" kurulmasıyla bu sorunun üstesinden gelinebileceğini dile getirdi.

Yeni imar alanlarının oluşturulması gerekliliğine işaret eden Akbaş, devletin sosyal konut projelerini hızlandırması için özel sektörün de desteklenmesi gerektiğini vurguladı. Fahiş kira artışlarının hem kiracıları hem de ev sahiplerini olumsuz etkilediğini belirten Akbaş, toplumsal dayanışma ve vicdanın önemine değindi. Akbaş, "Büyük bir depremi geride bıraktık ve bu süreçte hem çalışan hem de çalışmayan vatandaşlarımız zorluklar yaşıyor. Hükümetimizin çabaları yanı sıra toplum olarak da birlikte hareket etmeliyiz" şeklinde konuştu.

AW004362_03

"Uydu kentler"

Diyarbakır'a özgü olarak depremin arz sorununu da dile getiren Akbaş, "Uydu kentler" kavramının önemini vurguladı. Bu kentlerin kurulmasıyla kira ve konut fiyatlarının daha dengeli bir seviyeye çekilebileceğini ifade etti. Devletin yanı sıra özel sektörün de sosyal sorumluluk taşıması gerektiğini savunan Akbaş, "Özel sektörün de elini taşın altına koyması gerekiyor. Az karla birlikte topluma katkı sunabilirler ve devletle iş birliği yaparak daha etkin çözümler üretebilirler" dedi.

Son olarak Akbaş, ev fiyatlarının yüksekliğinin vatandaşların kredi kullanma imkanını kısıtladığını ve bu nedenle kiraya yönelmelerinin arttığını açıkladı. Bu da kiraların yükselmesine yol açtı. Enflasyonun sadece hükümetin değil, toplumun da sorumluluğu olduğunu belirten Akbaş, israf ve aşırı tüketimin enflasyonu artırdığına dikkat çekti.

Şeyhmus Akbaş, mevcut durumun düzeltilmesi için, devlet, özel sektör ve toplumun birlikte çalışması gerektiğini vurgulayarak, ekonomik dengeyi sağlamak için daha fazla çaba sarf etmenin önemine değindi.