Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO), Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Karacadağ Kalkınma Ajansı'nın desteğiyle yürütülen bir proje kapsamında, Diyarbakır'ın merkez ve kırsal bölgelerinde yetişen yaklaşık 100 endemik bitkinin özellikleri, görünümü ve kullanım şekli araştırılarak derleniyor.

Diyarbakır'da suda kaybolduğu sanılan genç bakın nerede çıktı Diyarbakır'da suda kaybolduğu sanılan genç bakın nerede çıktı

Endemik bitkiler hakkında bilgi veren Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Erdal Avşar, "Mezopotamya coğrafyası dünya üzerinde önemli gen merkezlerinden biri. Bu bölgede yaklaşık 4 bin-4 bin 500 bitki türünün yetiştiği tahmin ediliyor. Mezopotamya'nın hakları, bu coğrafyadaki endemik bitkileri mutfaklarında önemli bir yere sahip. Diyarbakır ilinde ise bin 200 bitki türü yetişiyor. Bu bitkilerin bir kısmı geleneksel olarak toplanarak gıda, baharat ve tıbbi amaçlarla kullanılıyor" dedi.

Toplanan bitki ve baharatların yöresel esnafa satıldığını belirten Avşar, "Diyarbakır'ın mutfak kültüründe doğadan toplanan endemik bitkiler özgün bir yere sahip. Bu bitkiler semt ve ilçe pazarlarında, baharat ve tıbbi bitkiler ise aktar ve baharatçılarda satışa sunuluyor.

Ancak doğada sınırlı sayıda bulunan pek çok bitki, artan talep ve toplanma şekli nedeniyle tehdit altında. Bu çalışmayı, hem bu endemik bitkilerin kentin gastronomisindeki özel konumunu tanıtmak, hem de bu bitkilerin gelecek nesillere aktarılması ve korunması için hazırladık. Raporda yaklaşık 100 bitkinin botanik özellikleri, kullanım amaçları, kullanım kısımları, görünümleri ve kullanım yöntemleri bulunuyor" şeklinde konuştu.

Avşar, "Gastro İnovasyon Merkezi sadece eğitim ve yemek sunum alanı değil, aynı zamanda yerel bilginin toplandığı, korunduğu ve desteklendiği bir merkez. Elde edilen yerel bilgi, merkezin eğitim, üretim, sunum ve ürün geliştirme çalışmalarında kullanılacak.

Bu saha çalışması özellikle gıda sektöründe kullanılabilecek endemik bitkilerin toplanması, yöresel lezzet üretimi ve yeni ürün geliştirme çalışmaları için önemli bir kaynak sağlayacak. Bu araştırma çalışmasını yürüten araştırmacılara, destek veren kurumlarımıza ve proje ekibimize teşekkür ediyoruz" dedi.