DİYARBAKIR

Diyarbakır’da Atık Sular Enerjiye Dönüşüyor

Diyarbakır’da 5 yıl önce hizmete giren İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi, Dicle Nehri’nden aldığı suları arıtarak doğal yaşamı koruyor.

Ayrıca arıtma işleminden çıkan çamurlardan biyogaz elde ederek enerji üretiyor.

Diyarbakır Su ve Kanalizasyon İdaresi (DİSKİ) Genel Müdürü Fırat Tutşi, tesisin 2018 yılında faaliyete geçtiğini ve günlük 95 bin metreküp kapasiteye sahip olduğunu söyledi. Tutşi, tesisin Dicle Nehri kenarında kurulduğunu ve 2025 yılına kadar şehrin atık sularını azot ve fosfor giderimi dahil arıtacağını belirtti. Tutşi, şu anda tesisin 90 bin metreküp civarında su arıttığını kaydetti.

Tutşi, arıtma işleminden sonra ortaya çıkan çamurların çürütülmesiyle yüzde 65 metangaz, yüzde 33 karbondioksit ve yüzde 2 sülfür elde ettiklerini ifade etti. Bu gazların depolanarak jeneratörlerde yakıldığını ve enerjiye dönüştürüldüğünü anlattı. Tutşi, tesisin faaliyete geçtiği günden bu yana 7 milyon metreküp gaz ürettiklerini ve bunun 13 milyon 500 bin kWh yıllık enerjiye eşdeğer olduğunu söyledi. Tutşi, bu enerji tasarrufunun bugünkü değerinin 47 milyon TL’nin üzerinde olduğunu ve elde edilen elektrik enerjisiyle kurumun %40’ının karşılandığını vurguladı.